Olisivatkohan nämä tämän vuoden viimeiset perennakuvat?

Selasin puutarhapäiväkirjaani ja verestin muistia edellisten syksyjen säistä. Kylmää on ollut, toissavuonna meni pakkasen puolelle öisin jo lokakuun alussa. Nyt on marraskuu ja pihalla vielä kukitaan!

Koska maa on vielä lämmin (lue: istutuskelpoinen) tein pikainventaarion Kodin Terran puutarhaosastolle, josta lähti mukaan pari kurjenpolvea puoleen hintaan. Montaa elinkelpoisen näköistä perennaa siellä ei enää ollutkaan, mutta nuo pari riittivät sieltä minulle. Plus multaa ja lannoitteita ja kaikkea muuta...

Kävin myös Pirilässä, jossa oli isoja hyvälaatuisia kukkasipuleita puoleen hintaan. Pakkohan niitä oli ottaa mukaan.

Jo on kumma jos ei keväällä kuki, reilut toistasataa tulppaania ja toinen mokoma narsisseja on tullut tungettua kukkapenkkeihin. Tulee kalliiksi tämä lämmin syksy!

En voinut vastustaa kiusausta tulppaanien sipuleista vaikka uhkana on että myyrät pitävät talvella bileet kustannuksellani. Ostin muutamia keisarinpikarinliljan erittäin pahanhajuisia ja isoja sipuleita, joiden ympärille tulppaanit istutin. Jos ei haju karkota myyriä niin ainakin niille tulee sipuleita varastaessa huono olo.

Tämä esikko kukkii normaalisti aika myöhään, siis touko-kesäkuun vaihteessa. Mutta ei sentään enää lokakuun lopussa...
 Pelargoniakin sinnittelee vielä terassilla
 Koristemansikka (normaali kukinta-aika touko-kesäkuu)
 Tämä punatähkä ei taida kukkia kokonaan. Valo ei enää riitä.
 Malvan kukintaa ei saa loppumaan kuin lumi ja pakkaset
 Tämä syysasteri ei ole ehtinyt kukkia ennen. Se on niin myöhäinen lajike, että tekee vasta lokakuussa nuput ja yleensä paleltuu saman tien. Nyt se vihdoin kukkii.

 Toinen syysasteri, joka aloittaa aikaisemmin ja jatkaa pakkasiin asti.

Kommentit

 1. Ihana tuo kerrannaiskukkainen asteri! Ja esikko, sinullakin kukassa! Minullakin on esikko mitä upeimmassa kukkaloistossa (no, ollut jo heinäkuun lopulta lähtien jostain syystä). IHANAA tämä syksy. Todella hyvää istutusaikaa, parempaa kuin kevät jolloin maa (ainakin minun savimaa) on pitkään kylmää ja saattaa olla aika kuivaakin. Nyt ei ole, vaan oikein muhevaa, jeesss! Paitsi että savimaa tarttuu aina märkänä lapioon. Hauis kasvaa kun sitä heittää kottikärryyn - ja meinaa lentää itse perässä, kun se ei irtoakaan lapiosta...
  Ja mikä parasta; tähän hintaan eivät taimet irtoa keväällä!

  VastaaPoista
 2. Vain amatöörit ostavat perennoja normihintaan :) Odotan innolla loppukesää ja syksyä, jolloin kasvit ovat alennuksessa.

  Nuo viime lauantain ostokset olivat tämän vuoden viimeisiä, olen käynyt joka viikko tutkimassa lähiseudun puutarhaliikkeiden tarjontaa... Olin optimisti ja ostin pari viikkoa sitten taas valkoista punatähkää (en muista latinankielistä nimeä) kun ne olivat -70%. Olen ostanut niitä ennenkin, mutta yksikään ei ole kukkinut seuraavana kesänä. Ei niin harmita jos ei kuki kun hinta oli isoista taimista euron kappale!

  Ostin myös erilaisia angervoja ja Juhan vanhemmille marjapensaita, -70%. Jos myyrät syövät angervot, ei tule suurta taloudellista tappiota. Plus kaikki muut perennat jotka ovat tarttuneet mukaan kauppareissuilla kun halvalla saa..!

  Me asumme sora-alueella jossa ei ole savea juuri lainkaan. Ei tartu märkänä lapioon, mutta ei se juuri vettä pidäkään. Siksi viime kesät ovat olleet tuskaisia kun olen kantanut sananmukaisesti selkä vääränä vettä perennoille, sillä hiekkamaa ei pidä kosteutta. Kaikki valuu läpi.

  Oi kun osaisin piirtää, noista kotipuutarhurin kommelluksista saisi hyvän sarjakuvan! (tuli mieleen tuosta reteästi lapiolla savimaata kottikärryyn ja itse miltei perässä :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi