Asiantuntijoiden arviot vrt. todellisuus (puutarha-asiaa)

Uusimmassa Viherpiha-lehdessä (10/11) on artikkelisarjassa "Puu joka pihalle" vuorossa koristekirsikkapuut. Artikkelissa kerrotaan, että koristekirsikkapuut ovat kukkapuiden eliittiä. Siinä mainitaan useasti myös, miten ne ovat hillittykasvuisia ja osa ihan hidaskasvuisia.

Vastalause. Meillä nuo "hillittykasvuiset kaunottaret" ovat riesa, jotka leviävät miltei tarha-alpin tahdilla ympäri pihaa ja kukkapenkkeihin. Ne kasvavat parimetriseksi reilussa kesässä ja aiheuttavat minulle jokasyksyisen puusavotan.

Etupihan parimetrisenä ostettu taimi (siis se, jonka ostin oikeana kirsikkana, ennen kuin vasta kotona tajusin että olin ostanut koristekirsikkapuun, joita oli jo takapiha täynnä...) sai toisena kesänä päälleen naapurin jättikokoisen haapapuun sitä kaadettaessa. Koristekirsikkapuu katkesi latvasta ja hajosi kahteen osaan. Ei haitannut. Nyt se on valtavan kokoinen tuuhea puu, joka peittoaa tuota kasvuvauhtia sen naapurin entisen haapapuun...

Takapihalla oli yksinäinen, kaunis siro koristekirsikkapuu. Noin pari vuotta. Sen jälkeen se on levittäytynyt  ympäri takapihaa ja kasvanut itse jättikokoiseksi.

Joka kesä kitken kirsikkapuun taimia kukkapenkeistä ja jaan toista metriä korkeita taimia halukkaille ja joka syksy sahaan niitä loppuja pois.

Niitä "Hillittykasvuisia kaunottaria" on siis jaossa ensi keväänä halukkaille. Toistakymmentä taimea on rinteessä taas kasvamassa..

Etupihan koristekirsikkapuu vielä pienenä ja sievänä
 Takapihan koristekirsikkapuu toissakeväänä. Osa sen jälkeläisistä näkyy oikealla sen sivulla, loput ovat kuvan ulkopuolella. Niitä on monta!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi