Laulavat lintukoirat - ei kun siis paimenkoirat!

Havaintoja jokapäiväisistä koirien äänirepertuaareista:

Aamulla kelpie havahtuu heräämiseeni ja aloittaa aamulaulun "Se on hereillä, se on hereiiiiiiiiiiiillllä!", naukumista, josta moni kissakin olisi kateellinen.

Tara säestää pehmolelu suussa kiljumalla kovaa ja korkealta, mutta onneksi vaimennettuna pehmolelun ansiosta. Noppa on hiljaa, kuten yleensäkin.

Sen sijaan Noppa on meillä se palohälytin, joka kiljuu portista sisääntulijat. Ei hauku, kiljuu. Säikäyttää karaistuneemmankin myyntiedustajan ja jopa muutamat tutut. Se on tehnyt sitä pennusta asti, ilmoittanut kiljumalla pihalle tulijoista.

Samanlaista kiljumista mutta kärttyisämpänä versiona kuulee pihalta kun Noppa riitelee oravien kanssa. Oravien säksätys kuuluu terassille asti ja Nopan kiihkeä vastakommentti naapurustoonkin..

Nopalla on raivostuttava tapa kitistä mölisemällä asioista joskus iltaisin. Yleensä se kitisee ruuasta (sen muka-puutteesta), puruluusta (tahtoo lisää puruluita) tai muuten vain ("Mulla on tylsää, viihdyttäkää mua"). Mööh mööh - hiljaisuus - mööh mööh...

Autossa Tara - tuo meidän kaheli apukuskimme - hihkuu niin kauan, kunnes auto on kunnolla liikkeellä. Sitten se hiljenee, mutta jumppaa tauotta koko matkan. Ihan sama kuin kauan matka kestää, Tara ei ole paikoillaan. Se paimentaa vastaantulevat, ohitettavat ja taakse jäävät autot.

Misty-kelpie on tuhahtelun ja kysyvien naukaisujen mestari. Sillä on laaja skaala erilaisia "pieniä", mutta hyvin ymmärrettäviä kommentteja eri tilanteisiin.

Kommentit

 1. Nopan tytär Rilla ON noutava lintukoira ja haukkuva jäniskoira. Rillan tämän syksyn metsästyscv:ssä on 13 kanalintua ja 7 jänistä. Aika hyvä bortsulta, joka täyttää 22.12 vuoden.

  T: Marianne

  VastaaPoista
 2. Bordercollie on monipuolinen harrastuskoira! Rilla alle vuoden ikäisenä pesee saaliin määrässä monet metsästyskoirarodut, huisaa!

  Luulen että tuon metsästysvietin Rilla on perinyt Nopalta eikä Ossilta (vai mitä kaima tuumaa asiasta)? Noppahan lähtee riistan perään turhankin innokkaasti, onneksi se tulee takaisin käskystä. Kertaakaan se ei ole mitään kiinni saanut eikä kauas lähtenyt.

  Oravan se olisi saanut toissatalvena pihalla kiinni, mutta pysähtyi kun orava ei paennutkaan. Sitten Noppa odotti, kunnes lihava oravanlyllerö jatkoi matkaa - ja juoksi sitten sen perään haukkuen...

  VastaaPoista
 3. Rilla on monessakin suhteessa parempi kuin metsästysrotuiset koirat!(taidan olla jäävi kehumaan, mutta teen sen silti). Rilla ei lähde kauas, on näköetäisyydellä ja tulee luo kun kutsutaan. Hyvä on sekin, että ajaa linnut maasta puuhun tai lentoon. Osuman saaneen linnun etsii.Metsästä sen saa myös pois, ei jää seikkailemaan omineen.

  Jos jotain negatiivista hakee, niin ei hauku lintuja. Paitsi osuman saaneen, joka vielä ehkä räpistelee. Turkkihan tahtoo vähän vanuttua korvien takaa märässä metsässä ja risut takertuvat karvoihin.

  T: Marianne

  VastaaPoista
 4. Sai taas nauraa tekstillesi vedet silmissä. Missä sitä oltaisiinkaan ilman näitä karvaisia kavereitamme, jotka jaksavat päiviämme piristää omalla mutkattomalla persoonallisuuksillaan :D Meilläkin Missy aloittaa (yleensä pihalla ollessamme) jossain vaiheessaa elämöinnin; "hönk hönk- minulla on tylsää viihdytä minua" ja jos siihen ei kiinnitä mitään huomiota tehostaa neiti hönkkäämistään reilulla tassun läjäytyksellä reiteen, että "HUOMAA MINUT, minulla ON OIKEASTI tylsääääääää!"

  VastaaPoista
 5. Noppa lätkii myös tassullaan. Molemmilla ja lujaa. Ja tehostaa vielä tökkäisemällä kuonolla. Ettei varmaan jää huomaamatta. Yleensä asia koskee puutetta: ruuan tai huomion. Etenkin ensin mainittua se saa mielestään järkyttävän vähän. Paljonkohan se söisi jos saisi kaiken haluamansa...?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi