Nopan diagnoosi: Addisonin tauti

Yliopistollisen eläinsairaalan sisätautien klinikalla otettujen kokeiden ja testien perusteella Nopalla diagnosoitiin krooninen Addisonin tauti. Se on epätyypillinen oireiltaan, siksi sitä ei osattu pelkkien oireiden perusteella arvioida. Mutta ACHT-stimulisaatiotestin tulos oli niin selvä, ettei epäilystä enää ollut.

Olo on helpottunut kun jotain vihdoin löytyi. Pahinta oli, kun koira oli todella kipeän oloinen eikä ollut kuin arvailuja mikä sitä vaivaa ja miten sen oloa voisi helpottaa.

Nopalle määrättiin aluksi lääkitys Prednison 5 mg tabl (kortikosteroidi) 2,5 tabl kerran päivässä toistaiseksi.  ja Florinef 0,1 mg (mineralokortikoidi) 2 tabl aamuin illoin toistaiseksi. Mahdollisen stressitilanteen tullessa lääkitystä nostetaan. Mutta nyt kun muutot ja elämäntilanteiden muutokset ovat ohi, toivottavasti sellaisia tilanteita ei tulekaan että lääkitystä jouduttaisiin lisäämään.

Koska tuo lääkitys on Kennelliiton antidoping-listalla (ts. karanteenit ennen kisoja noiden lääkkeiden käytössä) ja Noppa on luultavasti lääkityksellä koko loppuelämän, meidän kisat ja näyttelyt on sitten pidetty. Tosin näyttelyihin en sitä olisi ollut enää viemässäkään, mutta se tokon voittajaluokka jäi sitten korkkaamatta.

Kisoista viis, tärkeintä että Noppa toipuu ja sen olo paranee! Toistaiseksi lääkitys on tehonnut erinomaisesti, se on päivä päivältä pirteämpi, mutta kortisoni myös nostaa sen ruokahalua, turvottaa ja se juo paljon. Noidenkin oireiden pitäisi tasaantua lääkityksen jatkuessa.

Sen hönö kaveri on selvästi mielissään kun Noppa on piristynyt, Tarakin vaikutti paljon vaisummalta kun Noppa oli kipeä.


Kommentit

 1. Hienoa, että on diagnoosi ja lääkitys. Ja olen muuten sitä mieltä, että teidän nk. "karvahirviöt" on karvaIHANUUDET!

  VastaaPoista
 2. Kiitos itsellesi eilisestä, olimme kaikki ilahtuneita! Tänään kävimme Taran kanssa koirakoulu Koutsin koulutusessiossa, Noppa jäi kiukuttelemaan kotiin kun en voinut ottaa sitä kylmään autoon odottamaan.

  VastaaPoista
 3. Oh, voi harmi kun Noppa sairastui, mutta toisaalta tosi hienoa että jaksoit selvittää ja diagnoosi löytyi! Mahtavaa, että on olemassa toimiva lääkitys! Nyt vaan kaikki täysin rinnoin nauttimaan uudesta kodista :)

  t. Katja ja Atte

  ps. Atte sai vihdoin ensimmäisen talvitakkinsa, ja kyllä aika mielissään siinä ulkoileekin. Pakkasen kiristyessä kiristyy aina hihna, mutta nyt siitäkin ongelmasta tuli kertaheitolla pienempi ja järjen jäätymisen sijaan voi vähän keskittyä kävelemäänkin kauniisti.

  VastaaPoista
 4. Olen tosiaan helpottunut kun Nopan oireille löytyi syy. Sillä on ollut noita oireita jo pitkään (ainakin koko viime vuosi), nyt joulukuun aikana ne vain pahenivat. Pullero on piristynyt, mutta kortisoni aiheuttaa sille nyt alkuvaiheessa karmean nälän ja janon, joten se kuluttaa aikaansa kiukkuamalla keittiössä...

  Meillä on ollut parina päivänä pakkasta yli 28 C, joten karva-akat ovat olleet tuplapuettuja lenkille lähtiessä. Ne eivät ole vaatteista moksiskaan, tosin Tara kammoaa pukemisvaihetta kun se pelkää kankaita. Mutta kun takki on päällä niin se ei menoa haittaa! Hyvä se takki on Attellakin olla, ei tule kylmästä aiheutuvia lihasongelmia. Millainen takki Attella on?

  Rapsutuksia Attelle ja lauhempia lenkkeilykelejä! (täällä enää kymmenkunta astetta pakkasta, helpottaa jo...)

  VastaaPoista
 5. Vaikka sairastuminen on aina ikävää, niin helpotus on kun syy löytyy. Niin kuin FB:ssä sanoin, addison on melko yleinen tollereilla. Muuten; Kun Taika sairastui pentuna (ei addison) ja sai kortisonia, alkoi se valtavan juomisen takia myös pissaamaan lattialle. Toivottavasti Noppa ei näin tee. Isot tsempitykset teille kaikille!

  VastaaPoista
 6. Oma arviosi oli sitten se oikea. Että kaikki ei ole niin kuin pitää.
  Mutta hyvä, että syy löytyi.
  Rauhallista talveilua sinne ja kyllä se elo rauhoittuu nyt. :)
  Talviterveiset pohjoisesta!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi