Syystöitä

En raaskinut leikata vielä pitkän perennapenkin kukkia alas, etenkin kun yllättävän moni perenna kukkii vielä. Tai lämpimän syksyn sekoittamana tekee lisää nuppuja, kuten vauhkoontuneet ritarinkannukset. Pari hallayötä ja repivät tuuletkaan eivät ole niitä vielä lannistaneet!

Dahliat sen sijaan saivat tarpeekseen jo ensimmäisen kylmän yön jälkeen, se toinen yö vei sitten loputkin kukat ja nuupautti lehdet. Ei ihme että kolmiopenkin dahliat olivat miehen korkuisia ja toista metriä leveitä, niiden juurimukulat eivät meinanneet mahtua leveään ämpäriin! Keväällä laitoin ne esikasvatukseen hieman keskisormea isommasta mukulasta...

Nyt mukulamöykyt ovat kuivumassa. Kunhan multa ja ylimääräinen kosteus irtoavat, vien ne naapurin kellariin sanomalehtiin ja sahanpuruihin käärittynä talvehtimaan.

Keräsin vielä muutamia kukkia lasimaljakoihin terassille meitä ilahduttamaan.

Syysastereistakin suurin osa on jo hiipunut, onneksi osa kukkii vielä. En muistanutkaan miten monta erilaista niitä löytyy pihalta. Osa on takuulla pitänyt välivuotta ja kukkii pitkän tauon jälkeen. Viime vuonna en ostanut yhtään, sitä edellisenä useamman erilaisen.

Dahlioiden jäljiltä perennapenkissä oli isoja kuoppia. Mikä sen parempi tilaisuus istuttaa siihen kevään iloksi jotain kukkivaa. Myyrän kiusaksi tyrkkäsin montut täyteen erilaisia kerrottuja narsisseja, kaupan päälle hutkaisin vielä jotain (kuulemma) pahalta maistuvia pikkusipuleita. Kauppilasta tilattuja kerrottuja tulppaaneja istutin onnenapiloiden tilalle terassin eteen, siellä ei myyrää ole viihtynyt. Onnenapilatkin keräsin kerrankin talteen (mukulat siis) ensi kevättä varten.

Maanantaina kävin Sailan kehumassa Järvenpään pihapalvelussa. Mikä paikka ja miten se on minulta mennytkin "ihan ohi"! Kiitos Saila vinkistä, olen levittänyt tietoa eteenpäin ja keväällä täytyy tehdä sinne täsmäisku. Tai useampi!

Harmitti, kun maanantaina ehdin sinne vasta sulkemisaikaan. Vettä satoi kaatamalla vaakasuoraan ja ensimmäiset hallat olivat vieneet värit kasveista, osasta lehdetkin. Tosin siinä hämärässä sateessa veden valuessa silmälaseistakin sisäpuolelle ei juuri nähnyt muutenkaan. Ostin vain yhden Minute Man -nimisen kuunliljan, seuraavaksi harkinnassa on Night Before Christmas :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi