Noppa 2007-2017


Noppa lähes 9-vuotiaana maaliskuussa 2016

FI MVA, TK2, BH 
Wizaland I Am For Borderiina

s. 1.5.2007  k. 2.10.2017
kasvattaja Sue Large, Iso-Britannia

Noppa on ensimmäinen bordercolliemme, se tuli meille sijoituskoiraksi Sirpa Laineen (kennel Borderiina) kautta. 

Luonteeltaan Noppa on miltei antibordercollie, täysi vastakohta Taralle: se on Järkevä koira isolla alkukirjaimella (vaikka välillä asian kyseenalaistankin). Se ei turhia hötkyile eikä kiihdy. Noppa on pennusta asti ollut hyvin itsenäinen, ensimmäinen pentumme joka piu paut välitti meistä ja lyllersi 12-viikkoisena mökillä omia reittejään.

Noppa on kookas ja vankkaluustoinen, mutta ei mikään tappijalka. Koostaan huolimatta se on silti narttumainen, tai on ainakin tuomareiden mielestä ollut. Vanhemmiten Noppa on saanut lisänimet MatamiNoppa ja Pullero. Syystäkin.

Koulutuksessa se on hyvin haastava, mutta täysin eri syistä kuin Tara: sen itsenäisyys ja tapa tehdä asiat oman mielensä mukaan toi erikoisia tilanteita treeneissä ja kisoissa. Iän myötä siitä tuli varsinainen esiintyjä, eli mitä enemmän oli katsojia, sen varmemmin se teki asiat oman mielensä mukaan. Kaikesta haastavuudesta huolimatta se sai viikossa kolme ykköstulosta ja kaksi luokkavoittoa avoimesta luokasta tokokisoista. Siitä kiitos myös Taina Määttäselle, joka ohjasi sen kahdessa kisassa.

Tottelevaisuuskokeiden voittajaluokkaan ja hakukisoihin emme koskaan päässeet kisaamaan Nopan sairastuttua Addisonin tautiin. Vaikka itse tauti pysyy kurissa kortisonilääkityksen ansiosta, se on Kennelliiton antidoping-listalla eli kaikki viralliset kilpailut ovat sen kohdalta ohi. Nopan lääkitys on sille sananmukaisesti elintärkeä ja kestää koko sen loppuelämän. Addisonin tauti ja kortisonilääkitys vaikuttavat myös siten että Noppa väsyy helposti ja sen stressinsietokyky on hyvin huono. Hakukoiraksi siitä ei enää olisi.

Addisonin taudin oireilu ja sen vaikutus lääkityksestä huolimatta aiheutti heinäkuussa 2013 Nopan olon jyrkän huononemisen, ns. Addisonin kriisin, jonka seurauksena Noppa meinasi menehtyä. Onneksemme Noppa toipui, mutta se ei kestänyt enää rasitusta, joten Noppa jäi kaikista harrastuksista varhaiseläkkeelle juuri 6 vuotta täytettyään. Noppa oli siis parhaassa treeni- ja kisaiässä, mutta käytännössä sen päivät kuluvat hyvin rutiininomaisesti ja rasitusta välttäen.

Nopan ja Ossin pennut syntyivät jouluna 2010 Borderiinan kenneliin.

Noppa nukkui pois reilun 10 vuoden iässä eläinlääkäripäivystyksessä keskiyöllä 2.10.2017. Taistelumme Addisonin tautia vastaan oli ohi.

Noppa kolmevuotiaana Haminan näyttelyssä. Kuva: Miia Luukkanen-Smir


 Noppa 12-viikkoisena, juuri meille tulleena. Maailma on suuri ja pelottava. Tai siis oli. Vähän aikaa...

 MutaNoppa, pentuajan lempiharrastuksessaan. Mikä ilo yhdistää kuoppien kaivuu ja vesileikit!

MammaNoppa 5,5-vuotiaana.

Pullero mieliasennossaan


Noppa heinäkuussa 2014, 7-vuotiaana


Maura ja Noppa tammikuussa 2017

 Mauran oma henkivartija helmikuussa 2017

 Mummokoira omassa metsässä huhtikuussa 2017

Viimeisiä kuvia Nopasta. Otettu 30.9.2017, päivää ennen sydänkohtausta.


Kommentit

 1. Mihin Maahisten kommentti hävisi?! Tässä se uudelleen:

  "Äkkiä tuo aika kuluu. Nyt Noppa on 6vee.
  Kiva, kun vielä tulee Taran omat sivut ja mitä vielä muutakin!
  Pitääkin kysyä sinulta neuvoa, että, miten tuo linkitys tuonne ylälaitaan onnistuu. Voisi tehdä omillekin omat sivun tapaiset."

  VastaaPoista
 2. Rilla on hyvin paljon samanlainen kuin maminsa Noppa. Niin hyvässä kuin pahassa( hallinen, järkevä, leikkisä, ISOkokoinen, itsenäinen - välillä turhankin lonely cowgirl, utelias jne) Ihana koira, täysivaltainen perheenjäsen joka on kaikessa toiminnassa mukana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi