Paimenkoira peruskysymysten äärellä

Mitä ne on? Mitä niille tehdään? Miksi ne ei liiku? Saanko mä ajaa niitä vähän? (ET!)

Fiona tapasi siis tänään lampaita kasvattaja-Sannan järjestämällä paimennuspäivällä Somerolla Woollandian paimennuskoulussa. Samassa paikassa se kävi viime syksynä pikkupentuna, silloin se vain tuijotti lampaita aidan takaa silmät tapillaan. Tänään se pääsi aitauksen sisäpuolellekin, pitkässä liinassa ja hallitusti tutustumassa. Viikolla käytiin jo kasvattaja-Sannan lampailla, nyt uusi paikka ja uudet lampaat. Mutta yhtä suuri ihmetys.

Päivä oli kuuma ja Fiona (kuten sen sisaruksetkin) väsyivät nopeasti. Uusi kokemus ja tilanne veivät voimat, ehkä seuraavalla kerralla se sitten osaa jo hieman toimiakin lampaiden kanssa. Nyt vain ihmeteltiin.

Tara oli viime syksynä paimennuspäivällä pätevä ja hienosti se toimi nytkin lampaiden kanssa vaikka Taralla ei ole koulutusta eikä juuri kokemustakaan paimennuksesta. Tämä kerta oli sille vasta kolmas. Tänään lampaita oli vähemmän enkä joutunut Taran toimesta niiden keskelle saarretuksi tiukkaan puserrukseen kuten viimeksi.

Tara nautti kun pääsi "töihin", se oli rento ja hyväntuulinen koko päivän tapahtuman ajan. Illalla kotona oli kaksi hyvin väsynyttä bordercollieta ja kolmas närkästynyt joka ei päässyt mukaan. Nopalle helteinen päivä olisi ollut liian rankka. Sitäpaitsi sen mielestä lampaat haisevat pahalle ja aitauksessa on lampaankakkaa, yök. Fionan mielestä se oli oikein maukasta välipalaa.

Kiitos Woollandiaan, kouluttajallemme, kasvattajalle sekä Fionan sisarusten ja sukulaisten omistajille mukavasta päivästä!

Kuvat: Martina Nyström

Ensin neuvoteltiin...

Sitten harjoiteltiin

Ei näin, eli liikaa intoa ja liikaa vauhtia. Ehkä ensi vuonna olisi jo malttia enemmän ja vauhtia vähemmän.

Tara kuljetti lampaita liian lähellä ja vauhtia oli hieman liikaa.


Lampaat rivissä ja yksi paimenkoiran häntä

Fionan sisko Näbben sukelteli vesisaavissa harjoituksen jälkeen.

Kommentit

  1. Odotellaan rauhassa, että Fionan pää kasvaa, kyllä sieltä voi kuoriutua ihan kelpo paimen vielä, ensi vuonna uudestaan!

    VastaaPoista
  2. Ehdottomasti mennään ensi vuonna uudelleen! Kunhan karvaneiti saa malttia ja elämänkokemusta niin toiminta lampaidenkin kanssa on helpompaa. Kaikki koirat olivat päivästä innoissaan, selvästi niille mielekästä tekemistä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi