Samettisia kukkia kasvimaalla

Ei vielä ajat sitten lupaamiani liljakuvia, koska osa liljoista panttaa nuppujensa avautumista. Miltei kaikki ovat jo kukkineet, mutta muutama on vielä nupulla. Koska minulla ei ole mitään mielikuvaa millaisia ja minkä värisiä on odotettavissa, ei auta kuin odottaa. Sitten kerralla kaikki liljakuvat tältä kesältä.

Kasvimaalla pukkaa satoa ja samettiruusuja. Viime kesänä kylvin samettikukkien siemeniä porkkanoiden seuraksi porkkanakärpäsiä häätämään, enkä tarkistanut mitä pussissa luki. Joku loppuun asti ajattelematon ajatukseni oli, että kaikki samettikukat ovat samannäköisiä ja -kokoisia. No eivät ole. Ne viimekesäiset Tarjoustalosta ostetut samettikukkien siemenet kuuluivat lajikkeelle, jonka korkeus oli 60 cm. Porkkanat tukehtuivat samettikukkien väliin. Paheksuin itseäni ja vannoin että seuraavalla kerralla pitää olla tarkempi.

Ja kuinkas siinä kävikään?

Porkkanapenkit kesällä 2014Kyllä riittää samettikukkaa! Ei ole porkkanakärpäsiä ei. Eipä ole pahemmin porkkanoitakaan, ei.

Kauniitahan nuo samettikukat ovat, sitä en kiistä. Mutta vähempikin riittäisi. Ja jostain syystä samettikukkien siemenistä itää joka ainoa joka pussissa on. Mutta punahattujen, ritarinkannusten tai muiden perennojen siemenistä ei idä yksikään. Tai jos itää, niin se kuolee pian pois.

Kasvilavoilla on ruuhkaa, vaikka niitä on verotettu jo moneen kertaan. Ja kas, yhdessä kasvilavassa on myös samettikukkaa! Kuinka yllättävää! Sitä on myös perennapenkeissä, maa-artisokan juurella ja kärhöjen juurella. Muistuttakaa ensi keväänä että joku tolkku siihen siementen hölväämiseen sitten..


Purjot viihtyvät kasvilavassa yhdessä tillien, salaattien ja pillisipuleiden kanssa.

Tumma basilika on niin kaunis etten raaskisi syödä sitä. Sen seurana on blondi versio, eli samasta siemenpussista (puoleen hintaan Kodin Terrasta, edellisvuoden siemeniä) vaalea versio.


Hullut Puutarhurit-duo pitää seuraa kasvimaan aidan toisella puolella. Jos kasvimaan portit ovat auki, siellä on kaksi (yli)innokasta rikkaruohofanaatikkoa seuranani. Toinen paimentaa kun kitken rikkaruohoja ja toinen syö ne.

"Kulta, onhan meillä tarpeeksi lasipurkkeja? Taitaa tulla säilöttävää..." Avomaankurkku, jonka taimien luulin paleltuneen juhannuksen hallayössä. Kylvin pussillisen siemeniä toiveena että saataisiin edes muutama kurkku. Taidetaan saada muutama kymmenen kurkkua. Ainakin.

Avomaankurkku valtaa jo punajuuripenkkiäkin. Onneksi loputkin jäljellä olevista punajuurista alkavat olla syöntikokoisia.

Sipulit tekevät joka vuosi hunajamelonit, siis kooltaan.

Hopeasipulin siemenet eivät itäneet pitkään aikaan ja kun vihdoin itivät, kylmä kesäkuu pysäytti kaiken kasvun. Vasta heinäkuun helteet saivat niihin eloa.

Suippopaprika punastuu viimein. 

Tämä ei ole syötävä, mutta aivan ihana!
Olen ollut sitä mieltä että kaktusdaaliat ovat jotenkin oudon näköisiä. Perun puheeni ja ankeat ajatukseni, tämähän on kerrassaan hurmaavan näköinen. Ei mitään mielikuvaa mistä ja milloin ja miksi olen tämän mukulan hankkinut jos en ole edes kaktusdaalioista tykännyt. Tai sitten pussissa on lukenut jotain ihan muuta.


Superkuu nousemassa muutama ilta sitten

Auringonlaskukuvat taitavat olla ohi tältä kesältä ja -vuodelta. Kauniita ja uhkaaviakin pilviä on näkynyt runsaasti, mutta kovin laiskasti ovat vettä antaneet.

Kommentit

 1. Hei! Muistatko vielä, mitä lajikkeita samettikukkasi ovat olleet tuolloin vuonna 2014? Hienoja! ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kaksi alinta samettikukkakuvaa saattavat olla "Red Brocade" tai "Carmen" ja se kaksivärinen raidallinen saattaa olla "Mr Majastic".

   Poista
  2. Lisäys vielä että ihan kotoSuomesta olen ne siemenet ostanut, silloin muistaakseni Agrimarketista tai Kodin Terrasta.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi