Karvaton tynnyri (Nopasta ja Addisonin taudista)

Selailin viimevuotisia blogikirjoituksiani ja katselin kaihoten Nopan kuvia jossa sillä oli upea (yli)paksu turkki ja koko koira oli muhkean näköinen. Viime syksynä kun se alkoi oireilla Addisonin tautia sen turkki alkoi muuttua karheaksi ja oheni.

Jatkuva kortisonilääkitys vaikuttaa monin tavoin, myös haitallisesti. Nopan ruumiinlämpö vaihtelee, talvella se meni shokkiin kun jouduin pesemään sitä, kesällä se meni kuumuuden ja stressin takia niin huonoon kuntoon että oli lähellä kuolemaa. Toisaalta se palelee helposti, jopa kesällä. Leikkasin eläinlääkärin käskystä siltä turkin pois heinäkuun alussa, mutta se ei kasvanutkaan takaisin. Epämääräisiä pieniä tupsuja sillä kasvaa siellä täällä, mutta vaaleanpunainen nahka paistaa monin kohdin ja karva irtoaa sitä mukaa kun kasvaa. Sillä on tukala olo sateella kun vesi tulee suoraan iholle, vähänkin viileämmässä säässä se palelee. Ostin sille uuden sadetakin ja kaivoin sen talvitakin ja fleece-verkkarit esille jo pari viikkoa sitten. Toivon talvesta tulevan lauha, sillä muuten Nopalla on ankeaa ulkoilla jos koko ajan palelee.

Nopalla on jatkuvan kortisonilääkityksen lisäksi myös iso liuta purkkeja joista se saa lisäravinteita päivittäin. Kortisoni myös turvottaa sitä, tekee jatkuvan nälän tunteen, lisää janon tunnetta ja siten pissahätää ja väsyttää. Myös tuo tauti vaikuttaa koko elimistöön, keinotekoinen kortisoni ei korvaa elimistön omaa toimintaa eikä paranna tautia pois koskaan. Koska stressi on Addisonin taudin potilaalle myrkkyä, on onni että Noppa on bortsuksi liiankin rento tyyppi. Se ei turhia hötkyile (paitsi oraville).

Oheisessa linkissä kerrotaan Addisonin taudista partacolliella.
http://www.koirat.com/blogit/partacollie-tytt%C3%B6jen+toilailut/tahti_ja_addisonin_tauti_441

Monta tuttua kohtaa tuossa kirjoituksessa on, myös Nopalla oli jatkuvaa väsymystä, huonoa oloa, epämääräistä oksentelua ja ripulointia monta vuotta, samoin jatkuva ihotulehdus tassuissa ja kynsivalleissa. Niiden hoitamiseen ja eläinlääkärikäynteihin upposi aikamoinen rahamäärä, puhumattakaan koiran huonosta olosta ja kivuista. Addisonin tauti on kavala, sillä se oireilee epämääräisesti ja pitkään. Edes Yliopiston eläinsairaalan sisätautien osaston lääkärit eivät osanneet epäillä sitä ennen kuin ottivat varmuuden vuoksi ACHT-testin jonka tulos oli selvä. Meillä on käynyt hyvä tuuri ja Noppa on selvinnyt jo kahdesti vakavasta Addisonin taudin aiheuttamasta shokinomaisesta tilasta. Kolmatta vältämme kaikin tavoin, kokemuksista oppineena.

Addisonin taudin aiheuttaman huolen ja murheen keskellä on huojentavaa seurata kuinka rennosti Noppa on ottanut Fionan laumaamme. Fiona kunnioittaa Noppaa eikä kiusaa sitä, mitä nyt välillä nuolee yli-innokkaasti Nopan poskia ruokailun jälkeen. Nopan mielestä on varmaan huippua että pentu syö monta kertaa päivässä ja sitä koulutetaan nameilla. Se on vaatimassa osaansa ihan joka välissä pohjattoman ruokahalunsa takia.

Hilleri Hörökorva ja Pinkkinahkainen Pullero (nukkuu suu auki) 

Kommentit

 1. Tämä on niin surullista luettavaa. Voi, kun Noppanen jaksaisi kaikesta huolimatta. On inakin Fiona tuomassa iloa elämään.
  Kun tätä lukee, ei vain voi ymmärtää, että halutaan tietoisesti tehdä pentue, jossa tuo tauti on vahvasti mukana.
  Mitä sellaisen päässä liikkuu?
  Oman malini jalostustoimikunnan "pomo"- joka on myös Pommin kasvattaja- teki ison työn, kun pyysin suunnittelemani yhdistelmän tutkimista ja toimikunnan näkemyksen siihen.
  Tuli todella perusteellinen selvitys monen sukupolven takaa ja myös se pahin: yhdistelmää suunniteltaessa on huomioitava keskimääräistä suurempi spondyloosiriski.
  Lisäksi sain vielä henkilökohtaisen mielipiteen ja se oli se viimeinen niitti omalle päätökselleni.
  En ikinä halua tietoisesti tehdä sairaita koiria. Enkä ikinä ymmärrä heitä, jotka tätä tekevät.
  Kovasti voimia Nopalle ja muulle laumalle. Fiona kuitenkin tuo muutakin "ajateltavaa" Nopan päiviin. Ainakin e pohtii, että, miksi minä en saa noita makupaloja ja miksi minä en saa ruokaa noin monta kertaa päiväss! HÄH?

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi