Tämän vuoden viimeinen puutarhapäivitys

Viikko sitten suurin osa kärhöistä kukki vielä ja loputkin olivat tomerana elossa. Ritarinkannus aloitti kukinnan, salkoruusussa oli isot nuput ja gladiolus kukki komeasti.
Tänään piha on märkä, ankea ja väritön.

Jackmannii ei hätkähtänyt ensimmäisistä hallaöistä, mutta -4,4 astetta kukisti senkin toissayönä.

 Viinikärhö (taustalla Hullu Puutarhuri)

Ville de Lyon

Marja-aronioiden pienet taimet hehkuivat ruskassa. Nämä kaksi ovat istutettu nurmialueen reunaan Noppaa varten. Terassin läheisyydessä ei ole kesällä varjoa eikä suojaa ja Noppa ei kestä kuumuutta. Se saa levätä näiden nopeasti kasvavien pensaiden juurella tulevina kesinä.

Ritarinkannus availi nuppujaan.

Viimeinen gladiolus kukassa. Yksi iso kukkavarsi oli samassa ruukussa mutta heitin sen kompostiin kun ei olisi ehtinyt enää nuppuja avata.

Muistutuksia itselleni ensi kesää varten:

Korkeita samettikukkia kannattaa kylvää pellon ja kasvimaan väliin marjatuomipihlajien sekaan, niistä saa näyttävän ja kauniin aidan loppukesästä. Ja myös halvan, siemenpussi ei paljoa maksa.

Kasvimaalle lanttua vähemmän ja naurista enemmän. Tuholaiset syövät niistä kuitenkin suurimman osan.

Koska Fionan ruokahalu tuskin vähenee iän myötä, ensi syksynä kaikki perunat pois noston jälkeen kasvimaalta. Eli niitä pieniä ja rupisia ei sinne maahan jätetä. Fiona syö ne kuitenkin.

Suojaa porkkanapenkki bordercollieilta. Ainakin Fionalta.

Nosta mansikantaimet kasvimaalta ruukkuihin ja ruukut terassin kaiteelle. Noppa syö mansikat muuten.

Ainuttakaan daalianmukulaa en osta. 17 muoviämpärillistä riittää (maakellarissa sanomalehtiin käärittynä talven ajan). Daaliat maahan, vain pari ruukkuihin. Kolmisenkymmentä pestävää ruukkua ja istutusastiaa syksyn kylminä iltoina on liikaa.

Jos pavut eivät heti idä, älä istuta niitä kolmeen kertaan uudelleen. Tarkemmin ajateltuna älä laita yhtään papua kasvamaan ellet tarkista ensin pakkasesta ovatko tämänvuotiset syöty. Tuskin.

Ruusukvittenin hedelmät pitää kerätä ennen yöpakkasia (älä kerro Nopalle että siinäkin on hedelmä, se syö nekin. tai jos Noppa ei niitä käy imuroimassa, Fiona syö ne).

Kävin jo ensi kesää varten varatut siemenpussit läpi. Ihan noin niinkuin varmuuden vuoksi. Niitä oli laatikollinen, tuskin tarvitaan ostaa keväällä lisää. Paitsi että punajuurien siemenet ovat loppu. Ja salaattia tarvitaan lisää. Ja ja ja... Siitä se taas lähtee, enää 7 kuukautta ensimmäisiin kylvöihin!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi