Miten se taas menikään... (puutarhapäivitystä)

Nähtävästi (ja valitettavasti) opin näemmä parhaiten yrityksen ja etenkin erehdyksen kautta. Niin koirankouluttamisessa kuin puutarhanhoidossa.

Muistaisinkohan näiden erehdysten "ansiosta" reilun 11 viikon kuluttua (kevät!) että:
- Tee aita kasvimaan ympärille. Jos Fiona haistoi, kaivoi ja söi porkkanat maasta jo alta kymmenviikkoisena, mitä luulet käyvän ensi kesänä kun se on vuoden vanha?

- Siirrä vadelmat pois kasvimaan reunalta. Kasvimaan reunalle valeeseen istuttaminen ei ollut hyvä idea. Nopeasti se oli oikea kalavaleistutus. Hyvin leviävät. Liian hyvin.

- Vähemmän lanttua, enemmän naurista. Herkullisten nauriiden satoa rokottivat tuholaiset, lantut eivät kelvanneet edes niille.

- Lisää avomaankurkkua = osta pari taimea lisää. Tehoimurikaksikko Noppa& Fiona rakastavat kurkkua.

- Älä usko puutarhaoppaita ja puutarhaliikkeiden myyjiä. Viime kesänä saimme hienon sadon makeita suuria hopeasipuleita, joita söimme koko kesän. Ensin ohuina pillisipulin tyylisinä ja loppukesästä muhkeina sipuleina. Kukaan ei onneksi kertonut minulle (eikä sipuleille) että ne olisi pitänyt esikasvattaa eikä suorakylvö siemenestä onnistu tällä kasvuvyöhykkeellä. Sama juttu salottisipulin kanssa. Varovaiset paikalliset kauppiaat eivät ole ottaneet niiden siemeniä tänä vuonna kai myyntiin lainkaan kun en löytänyt yhdestäkään liikkeestä. Onneksi Kauppila pelasti sipulikesämme ja samalla sieltä löytyi kaikkea muutakin... Siemeninä onneksi, eivät vieneet autossa paljon tilaa (mutta minne mä ne kaikki siemenet kylvän?!).

Hopeasipuli- ja salottisipulipenkit 12.7.

- Lue ihan oikeasti mitä siinä siemenpussissa kerrotaan. Tai ainakin ota selvää mitä kylvät. 60 cm korkea samettikukka oli aika mojova yllätys. Etenkin kun se oli kylvetty porkkanapenkkiin. Samettikukat - porkkanat 6-0.

Näyttivät kyllä niin upealta (kuin oranssivihreä pensasaita) että kylvän niitä vielä uudelleen, mutta toiseen paikkaan.
Samettiruusupenkki (ts. porkkanapenkki) kukinnan alussa  heinäkuussa
 

Bongasin Multasormen verkkokaupasta valkoisen kerrotun samettiruusun siemeniä, mutta harmikseni niitä ei ollut myymälässä myynnissä. Kauppila pelasti sen(kin), toivottavasti ensi kesänä isot samettikukat kukkivat oranssin- ja valkoisin värein. Tosin toisessa siemenkaupassa sitä valkoisena ostamaani myytiin vaaleankeltaisena, mielenkiintoista nähdä mitä kasvi arpoo lopulliseksi kukan värikseen.

- Jatka operaatio mintuntappoa. Jos ei musta muovi ja kitkeminen auta, käske paikalle kaikkien kaivuu-urakoitsijoiden kääpiöversio Fiona, joka kaivaa kaiken pois minttupenkistä. Samalla se kaivaa ihan kaiken muunkin. Tarkemmin ajateltuna siis kitken mieluummin sitä raivoisasti leviävää riesaa. Lipstikka (kts. kuva yllä) sen sijaan pysyy kohtuuhyvin puskamuotoisena, välillä joitain sen jälkeläisiä karkaa kasvimaan muihin penkkeihin.

- Kylvä enemmän punajuuria. Niistä viime kesän viidestä normikokoisesta punajuuresta ei tullut kun vihaiseksi.

- Älä osta enää yhtään siemenpussia. Ei, vaikka kuinka löytyisi uusia unikoita, joita ei tässä pihassa vielä ole. Tai jotain muuta ihanaa. Kesä on pitkällä ennen kuin pelkästään viime kesältä jääneet ovat tyhjentyneet, saati sitten ne tämän talven aikana ostetut.

Lopuksi rukous säiden jumalille: kaikkien lomalaisten kirousten uhallakin toivon kosteaa ja lämmintä kesää. Tai ainakin sellaista, jossa sataisi meidänkin tontin kohdalla eikä vain kilometrin säteellä joka suunnasta. Kuivunut kaivo, kuuma kesä ja kasvimaa ovat huono yhdistelmä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi