Vihdoin sataa

Harvoin olen ollut niin tyytyväinen sateeseen kuin tänään. On sitä sadetta odotettukin. Meiltä kuivui kaivo viime viikolla, juuri kun olimme lähdössä mökille. Palatessamme se oli jo sen verran täyttynyt että suihkuun päästään ja kahvinkeittovedet saadaan, mutta kukkien ja kasvimaan kastelu piti hoitaa toisin.

Onneksi sadevesisäiliössä oli vettä sen verran että sain hätäkasteltua kiireisimmin vettä tarvitsevat kasvit ja siitä riitti myös uusien istutusten kasteluun. Kävimme ystäväni kanssa Avointen puutarhojen päivänä Kalkkisissa Puutarha Pöntisellä ja sieltä sorruin ostamaan muutaman perennan...

Noppa on eri koira verrattuna kuukauden takaiseen, ihanaa. Se ui ja lillui järvessä, leikki lempilelunsa (sen ainoan jota Tara ei ole ominut) kanssa - ja kiukutteli tauotta ruokaa lisää. Sen ruokahalu on aivan järjetön, etenkin uinnin jälkeen. Välipalaksi se söi mustikoita ja vadelmia mökin pihapiirissä.

Tara revitteli itsensä rinteessä ja laiturilla taas jäykäksi. Sillä menee pää jumiin nykyään harvoin, mutta tehokkaasti. Ei kuule, ei tajua mitään. Ryntäili ja kompuroi laiturilla siihen malliin että on taas kolmijalkainen kun selkä jumittaa.

Kotona daaliat ovat täydessä kukassa kahta lukuunottamatta. Nekin ovat isolla nupulla jo. Keltainen jättidaalia ei tänä vuonna tehnyt pitkää vartta (onneksi), kukat ovat jo nyt ruokalautasen kokoisia ja suurenevat vielä.

Miekkaliljat kukkivat ensimmäisen kerran lähes kaikki, yleensä viidestäkymmenestä sipulista tuli pari kukkivaa ja nekin juuri ennen hallaöitä syyskuussa. Kannatti esikasvattaa niitä vaikka siinä oli oma vaivansa.

Tänään pihalla pyörähti taas kauhakuormaaja. Perunapeltoa tasoitettiin lisää ja pusikoitunutta "rytömaata" siirrettiin pois aidan takaa. Myyrät ovat tehneet kukkapenkeissä ja kasvimaalla hirveän määrän tuhoja kun niiden suojapaikat (metsä takapihalla ja entinen perunapelto) ovat hävinneet eli tasoitettu. Sipulikasvit ovat suojassa häkeissä, mutta perennat kuivuvat entisestään kun myyrät tekevät onkaloita niiden juuriston alle. Nurmikon ja perennapenkin välinen reuna on hyvin ilmastoitu: siellä on reikää reiän perään.

Orava puussa, oravavahti Noppa korvat pystyssä puun alla...

Noppa lilluu rantavedessä. 

Tara ponkaisi laiturilta Nopan perään, Noppa mulkoilee Taraa.

Tuntuuko sinusta siltä kuin uintiasi tarkkailtaisiin?

Portin vierusta ja aidan tausta tasoitettiin, ryteikkö lähti.

Keskellä entistä perunamaata (tulevaa nurmikkoa) nököttävät tyrnit aidalla suojattuna.

Miekkaliljoja, kaksi eri punaista.

Tummaa, niin kovin tummaa... Miekkalilja tämäkin.
  
Tai ei ehkä sittenkään kun läheltä katsoo.

 Pinkki versio
 

Soihtunauhus
 

Kallionauhus

Viimeiset liljat ovat kukassa, ne huumaavasti tuoksuvat.

Jättidaalia


Kommentit

 1. Onneksi saitte vähän vettä ja oli vesisäiliö! Ja onneksi tulevina vuosina helpottaa se, ettei kaikki enää ole vastaistutettua, vanhoja tarvitsee kastella vähemmän, kun niiden juuret ovat jo etsiytyneet syvälle.
  Mahtavia kukintoja! Minä jännitän täällä, ennättääkö tänä vuonna daalian nuppu aueta ennen peurojen vierailua. Ne ovat jo syöneet läheisen köynnösruusun versonkärjet, joten läheltä on liipannut...
  Mahtavan suloinen terve uimari-Noppa ♥

  VastaaPoista
 2. Waterloo! Yeah! Nyt äkkiä se piha kuntoon- ennen syksyä. Muuten menee villiksi velliksi!
  Hyviä nuo sinun kuvatekstisi!

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista! Eilen jäi tekstin tarkistaminen tekemättä kun tuli kiire lenkille koirien kanssa ukkosen rauhoittuessa. Keskellä metsää sitten välähti ja saman tien tärähti niin, että minä ja koirat pomppasimme metrin verran ilmaan. Se osui johonkin tosi lähelle! Piha on nyt sateiden takia yhtä isoa mutavelliä ja lattiat sisällä sen näköiset (koirat ramppaavat ees taas sisälle ja ulos), mutta en valita. Kasvit tykkäävät ja minä myös kun ei tarvitse raahata niille vettä säiliöstä.

  Saila: minä lohduttauduin tuolla asialla että ensi vuoden jälkeen ei vettä pitäisi enää tarvita yhtä paljon kasveille kuin tänä ja ensi vuonna. Suurin osa kasveista on istutettu jo, takapihalle tulee vielä pensaita ensi kesänä. Sitten pitäisi helpottaa.

  Uimari-Noppahan kärsii suunnattomasti sadepäivien lenkillä siitä kun sataa. Järvessä voi läträtä mielin määrin, mutta sade on kamalaa kun siinä kastuu :)

  VastaaPoista
 4. Eikö olekin kumma, että nuo uimarililluskelijat nauttivat vedestä, mutta sade ja suihku yäääääääääk!

  VastaaPoista
 5. Maahiset: just niin! Tassuja ei voi kastella ulkona ja auta armias jos selkäkin kastuu, suihkusta puhumattakaan, mutta järvessä vesi ei haittaa!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tara 13 vuotta

Ei-toivottuja perennoja

Kvartetista kvintetiksi